2009. március 16., hétfő

Autót lopni bűn

Újabb játékon vagyok túl. A GTA 4 a tavalyi év egyik kiválónak mondott, sandbox típusú FPS/akció játék. IGN 9.2-re, a PCDome 9.0-ra értékeli. Ez egy olyan típusú játék, amit egyszerre imádok és gyűlölök. Imádom a nagy teret, a változatos küldetéseket, a lövöldözést, kocsikázást. Amit viszont sikítva utálok, az a mentési rendszer, az autó fizika és a helikopter vezetés.

Az automatikus mentés végül is jól végzi a dolgát. A problémám sokszor abból adódott, hogy elszúrtam a küldetést, és az újrakezdéskor persze az eredeti kiinduló helyre rakott vissza, ahonnan újra és újra át kell vezetnem a fél városon. Egy hosszabb küldetés és a többi hiányosság mellett ez nagyon zavaró. Emiatt kényszerültem trainer használatára, nehogy az elhalálozásom miatt kezdhessem újra.

Másik probléma a kocsik dinamikája. Elég könnyen kifarolnak, mindha mind hátsókerék hajtású lenne. Az AI kocsijai is elég érdekesen vezetnek, főleg a hídakon tapasztaltam, hogy egyszer csak keresztbe sávot váltanak, ami miatt jó párszor kizuhantam a kocsiból.

A harmadik kín pedig a helikopter. Elég nehéz irányítani, de végül is kétkézzel a billentyűzeten sikerült. Látszik, hogy gyenge pont lehetett, mert az épületekkel való ütközést relatíve jól bírja. Viszont a csúcs az utolsó küldetés helikopteres üldözése volt, amit 6-szor kellett újrakezdenem. Valamiért itt a kamera nem váltott át a szokásos hátsó nézetbe, mint korábban, így sikerült párszor lemaradnom az üldözött helikopter mögött. Végül a belső nézetbe váltás segítségével úgy ahogy sikerült.

Kicsi bosszúságot jelentett még a barátok folytonos nyaggatása, főleg küldetésre menet, illetve amikor egyszerre hívtak. Sajnos 1 óra nem elég a térkép másik végéből való átéréshez kocsival.

Összességében 50 órányi szórakozás. Szerintem 90%.
Állítólag az elődök, a Vice City és a San Andreas szintén hasonló élvezetet nyújtanak. Előbb utóbb azt is ki fogom próbálni.

Viszont most erőt kéne vennem magamon, és a Splinter Cellt végigvinnem, mivel már ezzel nyaggatnak egy ideje.

Nincsenek megjegyzések: